2008. július 18., péntek

Nyaralj, magyar!

A magyar nyugdíjasok lényegesen kevesebbet utaznak, mint amerikai vagy nyugat-európai társaik. Mi lehet ennek az oka? Úgy gondolom, mindanyiunk számára egyértelmű a válasz: nincs rá pénzük. Tudjuk, hogy sok esetben a nyugdíj gyógyszerre, megélhetésre se elég, nemhogy nyaralásra!

Pedig Amerikában nem ritkaság, hogy a nyugdíjasok a hideg hónapokra a tengerpartra költöznek, vagy évente több alkalommal elutaznak 1-2 hétre. Hol van még ettől a szinttől a honi nyugdíjastársadalom?!


Az okosak arra számítanak, hogy nálunk is egyre nagyobb számban fognak útra kelni az idősebb korosztály tagjai. Ehhez viszont szükség van arra, hogy kifejezetten az ő igényeiket figyelembe véve dolgozzanak ki ajánlatokat az itthoni utazási irodák is. Ez ma még nagyon gyerekcipőben jár, bár vannak próbálkozások. A magyar piacon egyelőre az a jellemző, hogy a nyugdíjasoknak bizonyos mértékű kedvezményt kínálnak a szállodák, utazásszervezők. Nem akarok telhetetlennek tűnni, de hol vannak a speciálisan nekik szóló utak, programok, urambocsá’ orvosi felügyelet, állandó odafigyelés, na meg az elérhető ár? Állítólag ez a jövő…

Nincsenek megjegyzések: